Ce usa alegeti, lemn sau metal?

 
     

Alegerea unei usi, interioare sau exterioare, nu este o „misiune“ usoara. Spunem asta pentru ca aceasta hotarare implica multe decizii importante ce trebuie luate, care trebuie sa aiba in vedere  mai multe aspecte. Dupa ce v-ati hotarat asupra destinatiei usii, care, in cazul nostru, va fi de exterior, este necesar sa stabiliti materialul potrivit, scopul si latimea ei. Continuand in ordinea importantei, cand alegeti designul trebuie sa tineti cont de stilul locuintei dumneavoastra si, intr-o mai mica masura, de aspectul si dimensiunile holului.


Pret pe aspect - Ce face ca o usa din lemn sa arate bine? Probabil am auzit cu totii clisee de genul  „caldura lemnului“. Chiar este adevarat ca e cald la atingere, iar textura lui creeaza variatii subtile de nuante. Odata ce te obisnuiesti cu aceasta caracteristica, poti face usor diferentierea dintre o usa din lemn si una metalica. Totusi, daca se intampla sa nu fim atenti, cele din urma reusesc sa ne pacaleasca atunci cand imita o esenta de lemn. Prin urmare, va trebui sa apelam si la celelalte simturi, in afara de vaz. Pipaitul sau ascultarea rezonantei materialului ne pot furniza unele informatii suplimentare pretioase. Dar ce spuneti despre greutatea lemnului? Poate nu stiati faptul ca acest tip de usi este cateodata mai greu decat cel metalic. Aici ne referim in principal la variantele executate din lemn masiv si mai putin la acelea are au doar pe interior niste distantiere din lemn „invelite“ cu doua placaje. In general, aceste doua modele stau la baza unei varietati impresionante.
Este util sa stiti ca pretul creste cu cat designul este mai elaborat. Pe masura ce veti studia usi din ce in ce mai ieftine, veti observa cum incrustatiile si piesele speciale vor incepe sa dispara, in timp ce grosimea placajelor si a usii ajunge din ce in ce mai mica. Alt aspect ce merita atentie il constituie  elementele de feronerie (yale si balamale) care devin tot mai simple, fiind confectionate din materiale mai ieftine.


Lupta cu „miscarile“ lemnului - Din ce in ce mai multi oameni prefera avantajele oferite de lemn in defavoarea „fierului“. Nici producatorii nu sunt mai putin incantati, datorita usurintei cu care poate fi prelucrat lemnul sau refinisat in cazul zgarierii. Problemele apar abia atunci cand vorbim de pretul de fabricatie, deoarece prelucrarea manuala presupune mesteri priceputi. Pe de alta parte, lemnul crapa, se usuca, putrezeste, se umfla si nu izoleaza termic la fel de bine ca polistirenul sau spuma poliuretanica. Multe usi din lemn produse la scara industriala au la exterior doua placi de furnir ce acopera „miezul“ realizat din conglomerate de lemn (PAL, MDF sau HDF). Mai sunt si cele care au interiorul din lemn masiv. Insa, acestea costa mai mult si sunt mai greu de gasit pe piata din Romania. Corespondentul acestora, care se gaseste si la noi, este lemnul masiv nefurniruit. Diferenta este una calitativa, cele  furniruite rezistand mult mai bine la umezeala. Problema placajelor folosite este ca sunt prea subtiri atunci cand sunt aplicate sub presiune si abur pe interiorul din lemn. In exploatare este suficient sa provocati o mica distrugere a placajului pentru ca umezeala sa poata patrunde. Totusi, problema nu e atat de grava, deoarece el nu cedeaza prea usor. Cele realizate in totalitate sau doar pe interior din lemn masiv sunt mai rezistente  la crapaturi daca sunt executate din placi asezate cu fibrele perpendicular. Astfel, daca lemnul „lucreaza“ nu se va fisura decat una dintre cele doua placi.


„Fier“ cu bariere termice - Daca durabilitatea, izolarea termica, securitatea, intretinerea simpla si costul scazut sunt importante,  atunci usa metalica este cea mai buna alegere, deoarece isi intrece rivala la toate aceste categorii. Din pacate, majoritatea oamenilor considera ca este mai putin aspectuoasa. Producatorii fac tot ce pot pentru a schimba aceasta conceptie. Cele mai reusite dintre modele au fetele acoperite cu placaje din lemn care, prelucrate corespunzator, ajung sa nu mai fie deosebite de cele din lemn. Problema acestora este textura fibrei, care, fiind prea uniforma, pare a fi lipsita de „naturalete“.


Acelora dintre dumneavoastra care nu agreeaza lemnul, oriunde si oricum, dar nici nu se multumesc cu o usa metalica vopsita, in mod sigur usile din „fier“ placate cu diverse materiale plastice lucioase le vor capta atentia. Datorita simplitatii, dar si frumusetii lor, se potrivesc atat pentru case, cat si pentru apartamentele de bloc. Cele mai multe astfel de usi  au un cadru din lemn sau metal si o pereche de  fete metalice lipite pe un interior din spuma poliuretanica sau polistiren expandat. Puteti avea confirmarea faptului ca interiorul este din poliuretan daca valoarea R (rezistenta la transfer termic) e aproximativ 15 mp K/W. Cu timpul, aceasta spuma isi pierde din proprietatile termoizolante si de aceea e bine sa considerati de la bun inceput acel 15 ca fiind doar... 10,5. In procesul de „autodistrugere“, spuma poliuretanica emana poluanti ce se presupune ca duc la distrugerea stratului de ozon. Din fericire, toate acestea nu se intampla daca interiorul  este executat din polistiren expandat. In cazul in  care locuiti la casa, usa de exterior fiind direct expusa la temperaturile scazute ale iernii, trebuie neaparat ca interiorul usii sa fie plin, deoarece in golul ramas condensul se poate transforma in gheata. La muchii, usa trebuie prevazuta cu bariere termice din lemn sau vinil, care elimina pierderile de caldura.


Antiefractie - La acest capitol nu se poate spune ca lemnul este mai bun decat metalul sau viceversa, deoarece in zilele noastre hotii nu mai sparg usa propriu-zisa, ci yala. De aceea, una impenetrabila este cea cu o yala foarte buna si nimic altceva. In urma unei cercetari amanuntite a pietei autohtone de profil, am aflat ca cele mai bune yale rezista maximum 50 de minute la tenacitatea unui lacatus  profesionist. Cele mai slabe din acest punct de vedere pot ceda chiar si in cateva secunde... Insa, acest lucru nu trebuie sa va descurajeze. Chiar daca nu va doriti ca locuinta dumneavoastra sa fie o fortareata, trebuie totusi sa fie dotata cu o usa. Noi v-am aratat doar cum sa o selectati, ceea ce nu e putin lucru...

Sursa: Babel Communications